18 Απριλίου 2012

The 39 Steps (1935)

****
Πόσο συχνά μπορεί να δεις και να ευχαριστηθείς (όχι με νοσταλγία) μια προπολεμική (!) ταινία; Σπάνια! Γι’ αυτό εδώ δίνω τόσο υψηλή βαθμολογία. Με τα «39 Σκαλοπάτια» ο Χίτσκοκ ουσιαστικά χτίζει το όνομα και την φήμη που θα τον ακολουθούν για πάντα, ο «Μετρ του Σασπένς». Καθ’ όλη την διάρκεια υπάρχουν ανατροπές, διπρόσωποι χαρακτήρες, μυστήριο  και κυνηγητά, πολλά κυνηγητά! Μάλιστα ένα από τα αγαπημένα μου κινηματογραφικά κυνηγητά είναι αυτό του τρένου,  καθώς τρέχουν βρίσκουν μπροστά τους έναν σερβιτόρο και αντί να τον πετάξουν κάτω και να σπάσει τα ποτήρια στο δίσκο του (το σύνηθες μέχρι και τις μέρες μας), ο Χίτσκοκ βάζει τον σερβιτόρο να κάνει “ταχυδακτυλουργικά” ισορροπώντας τον δίσκο.

4 σχόλια:

  1. Χιτσκοκ
    Δεν θα υπάρξει άλλος σκηνοθέτης που να δημιουργεί θρίλερ χωρίς εφέ, σασπένς χωρίς εφέ, έχοντας μόνο του υλικό, την κάμερα, φτιαχνοντας αριστουργηματικα πλάνα που προκαλουν φοβο, αγωνια, αγχος κλπ.
    Τον υπεραγαπω! Σου προτείνω να δεις... όλες τις ταινίες του. Χαχα! Τις μάζευα με υπομονή!!
    Όπως το λες, μετρ του σασπενς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ, είναι μοναδικός, λίγο λίγο θα τις δω όλες! Παρεμπίπτοντος, μια από τις καλύτερές του (που έχω δει) είναι το "Rope", εσύ τι λες;

      Διαγραφή
  2. Ναι, η θηλεια ειναι πολυ ωραια τανια :)
    Βασιστηκε και σε θεατρικο
    Και επειδη ο Χιτσκοκ ηθελε να συνεχισει αυτο το "θεατρικο",δεν σταματουσε τις ληψεις,οσο αντεχε το φιλμ,10λεπτο νομιζω
    Επισης μου αρεσει οποτε σκαει μυτη ο ιδιος απο το πουθενα
    Ειναι τοσο Χιτσκοκ τρικ! Χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

κόσμια παρακαλώ