17 Ιουνίου 2013

Fail-Safe (1964)



*****
(«Συναγερμός Θανάτου»)

Ψυχροπολεμικό θρίλερ με αρχίδια. Δεν θα σου πω ούτε για τις ερμηνείες, ούτε για την σκηνοθεσία, ούτε καν για το σενάριο. Ένα μόνο θα πω, φρόντισε να έχεις χρόνο όταν το δεις γιατί αφού το ξεκινήσεις, τα βλέφαρά σου δεν θα ανοιγοκλείσουν για τις επόμενες δυο ώρες και αφού τελειώσει θα βρίσκεσαι σε υπερένταση για άλλες δύο ώρες.

5 σχόλια:

  1. Αν βλέπεις 300+ ταινίες τον χρόνο τα τελευταία 15 χρόνια, πλέον δύσκολα βλέπεις ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ταινία, αυτό που λέμε 10/10. Όταν επιτέλους έρθει αυτή η στιγμή ο ενθουσιασμός σε πλημμυρίζει και ίσως να γίνεις υπερβολικός. Άφησα επίτηδες έναν μήνα να περάσει για να βεβαιωθώ ότι δεν είχα παρασυρθεί, τελικά από 4.5 αστέρια του έβαλα 5.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Σίντνεϊ Λιούμετ το γύρισε ασπρόμαυρο και χωρίς καθόλου μουσική, επιπλέον πρόσθεσε έντονο φωτισμό από ψηλά που δημιουργεί μια πολύ περίεργη ατμόσφαιρα έντασης και απογυμνώνει τους χαρακτήρες. Το πολύ πιεσμένο μπάτζετ και ο ελάχιστος χρόνος γυρισμάτων δεν ήταν τα μόνα προβλήματα που αντιμετώπισε. Ο στρατός αρνήθηκε πάσα συνεργασία με αποτέλεσμα να φτιαχτούν όλα τα σκηνικά από υποθέσεις για το πώς θα μπορούσε να είναι ένας θάλαμος επιχειρήσεων και κάποιες δημοσιευμένες φωτογραφίες. Ακόμα χειρότερα, οι παραγωγοί του «Dr. Stranglove» (που γυρίστηκε τον ίδιο χρόνο) μηνύσαν τους σεναριογράφους του «Fail-Safe» για αντιγραφή και μετά από εξωδικαστικό συμβιβασμό, τα δικαιώματα της ταινίας πέρασαν στα χέρια της Columbia. Κατόπιν πίεσης του Κιούμπρικ αποφασίστηκε να βγει πρώτα στο σινεμά το «Dr. Strangelove» και μετά το «Fail-Safe». Επειδή οι δύο ταινίες μοιράζονται την ίδια θεματολογία, ήταν επόμενο όποια βγει πρώτη να υποσκιάσει την επόμενη. Παρότι το «Fail-Safe»πήρε πολύ καλές κριτικές, δεν τα κατάφερε πολύ καλά στα εισιτήρια και άργησε να αναγνωριστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απλα απαραδεκτος γιατι την ειδα για πρωτη φορα μολις πριν κανα 1-2 βδομαδες και επαθα κοκομπλοκο.....απαραδεκτος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. The matador! The matador! Me! Me!!
      Σοκ και δεος και ζαβλαμα μαζι σε λεω ρε!!!
      Εχει καρφωθει στο μυαλο μου απο τοτε που την ειδα και αυτο μονο λεει πολλα ρε φιλε...βασικα καλα που εφαγα σκαλωμα με Λιούμετ τελευταια και γιαυτο και εκατσε η φαση να την δω...
      γυριστηκε και ενα remake το 2000 με Harvey Keitel και Richard Dreyfuss με Stephen Frears σκηνοθεσια...

      Διαγραφή

κόσμια παρακαλώ