17 Απριλίου 2014

Cheap Thrills (2013)



(«Φθηνές Ανατριχίλες»)
Ναι, διασκεδάζω με καφρίλες που γίνονται για χαβαλέ αλλά όχι, δεν διασκεδάζω με τον ανθρώπινο εξευτελισμό, τη βλοσυρή ηθική του κέρδους, την χρυσαυγίτικη αισθητική, το κακόγουστο αμερικάνικο όνειρο. Μόλις τελείωσε η ταινία, μια σκατίλα ανέβηκε προς το λαιμό μου. Μου χάλασε το βράδυ.  


Εν ολίγοις, να πάει να γαμηθεί ο καριόλης που γύρισε την ταινία.


1 σχόλιο:

  1. Αν ήταν άσκοπη βία, μπορεί να μου πέρναγε απαρατήρητο ή να το διασκέδαζα κιόλας. Εδώ όμως, η βία είναι σκόπιμη, θέλει να παρουσιάσει την ανήθικη πλευρά του ανθρώπου, την πιο σκοτεινή του φύση.

    Ίσως τελικά αυτό που με πείραξε περισσότερο είναι που ο σκηνοθέτης επέλεξε να έχει ο θεατής την ίδια οπτική με αυτή του πάμπλουτου μισάνθρωπου. Κι ενώ ο σαδιστής βλέπει τα θύματά του βήμα βήμα να χάνουν την αξιοπρέπειά τους και το διασκεδάζει, εμένα μου γύρναγε το στομάχι.

    Η Ιστορία μας διδάσκει ότι όντως αυτά συμβαίνουν, ο αλληλοεξευτελισμός είναι στοιχείο της ανθρώπινης φύσης αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα το αποδεχτώ αμάσητο. Η κοινωνία προοδεύει καταδικάζοντας τις ανθρώπινες θηριωδίες, όχι προμοτάροντας την ισχύ του χρήματος. Και όντως υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να θυσιάζουν την αξιοπρέπειά τους για το χρήμα αλλά ούτε θα τους συμπαθήσω ούτε θα τους κάνω ήρωες. Εν ολίγοις, να πάει να γαμηθεί ο καριόλης που γύρισε την ταινία.

    Για να πούμε και τα πιο «κινηματογραφικά», η ταινία είναι πολύ καλά φτιαγμένη, με εξαιρετικό ρυθμό και οι ερμηνείες πολύ πειστικές, αλλιώς δεν θα με εκνεύριζε τόσο. Γυρίστηκε με πολύ περιορισμένο μπάτζετ και σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, παρόλα αυτά δεν της λείπει τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

κόσμια παρακαλώ