30 Απριλίου 2014

The Brood (1979)



Θρίλερ τρόμου. Από τις ταινίες που μας έκαναν να αγαπήσουμε το σινεμά του Κρόνενμπεργκ. Οι επιπτώσεις ενός διαζυγίου στο παιδί αλλά και στους γονείς, μέσα από μια μεταφυσική σκοπιά. Φρικιαστικές εικόνες αλλά γεμάτες αλληγορίες, συμβολισμούς και κρυμμένα νοήματα. Φυσικά μπορείς να επιλέξεις να το δεις μόνο για την καφρίλα του πράγματος.

Η περίφημη σκηνή της "γεννας" έχει μείνει στην ανθολογία των ταινιων τρόμου.
Όλιβερ Ριντ ήταν το καλλιτεχνικό του Σταύρου Παράβα
όσο έκανε καριέρα στον Ηνωμένο Βασίλειο.

1 σχόλιο:

  1. Θεωρείται μια από τις πολύ προσωπικές δημιουργίες του σκηνοθέτη, την γύρισε την περίοδο που έβγαινε το δικό του διαζύγιο και διεκδικούσε την κηδεμονία του παιδιού του. Όπως λέει ο ίδιος, πρόκειται για τη δική του βερσιόν του «Κράμερ Εναντίον Κράμερ», μόνο που το δικό του δεν είναι “ λανθασμένο, ψεύτικο και ευχάριστο”. Συνεχίζει λέγοντας “Υπάρχουν απίστευτα γελοίες στιγμές που για εμένα είναι απόλυτα λανθασμένες συναισθηματικά”. Αντίθετα, για το δικό του φιλμ: “προσπαθούσα να φτάσω στην πραγματικότητα, με κεφαλαίο Π, γι’ αυτό περιφρονώ το «Κράμερ» (…) Το «Brood» μπαίνει στον αληθινό εφιάλτη, την τρομακτική, μη πιστευτή εσωτερική ζωή αυτής της κατάστασης. (…) δεν αστειεύομαι όταν λέω ότι είναι πιο ρεαλιστικό, ίσως και πιο νατουραλιστικό, από το «Κράμερ». Ένιωθα τόσο άσχημα, γι’ αυτό έπρεπε να γυριστεί (το «Brood») τότε, ήθελα να περιέχει όλη την ένταση που βίωνα”.

    Η περίφημη σκηνή της «γέννας», έχει μείνει στην ανθολογία των ταινιών τρόμου, όχι μόνο για την αηδία που προκαλεί αλλά διότι ο ήρωας πρέπει να πείσει την «μάνα» ότι είναι ερωτευμένος μαζί της και μόνο αν επιτύχει θα σωθεί η ζωή του παιδιού του. Το έχτισε το σασπένς ο μάστορας. Προφανώς για να τη δεις τη σκηνή σε όλο της το μεγαλείο θα ψάξεις για την αποκατεστημένη κόπια όχι τη λογοκριμένη της εποχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

κόσμια παρακαλώ