5 Μαρτίου 2014

Clerks (1994)

(«Υπάλληλοι»)
Νεανική κωμωδία. Πρωτογενές υλικό, ακατέργαστο, σε συνεπαίρνει με τη φόρα του ενθουσιασμού του. Όσο κι αν φέρει βαριά μπόχα ναϊντίλας, παραμένει φρέσκια και πρωτότυπη. Είναι η γενιά του
Mtv που (όπως κάθε γενιά) νιώθει χαμένη σε έναν κόσμο που δεν δημιουργήθηκε για αυτήν. Οι διάλογοι είναι τόσο αυθεντικοί που ακόμα και σήμερα, μιλάνε απευθείας στον εικοσάρη. 


1 σχόλιο:

  1. Δεν μπορώ να είμαι απόλυτα αντικειμενικός, το «Clerks» είναι από τους νεανικούς μου έρωτες. Με ένα μύθο γύρω από το όνομα του, που συντηρήθηκε επειδή κάποιοι αποφάσισαν να το κατατάξουν στα “R”, άνω των 18 δηλαδή. Κυρίως για τις καφρίλες που υπονοεί, γιατί δεν δείχνει τίποτα. Τα μειονεκτήματά του είναι κάποιες κοιλίτσες σε σημεία, η ερασιτεχνική επεξεργασία και κάποιες μέτριες ερμηνείες. Ταυτόχρονα όμως διατηρεί έναν τόσο χαλαρό χαρακτήρα που σε πείθει για τα κίνητρα αλλά και την αυθεντικότητά του. Δεν προσπαθεί να σου υποδείξει ή να σε διδάξει κι αυτό το εκτιμά ο αντιδραστικός -λόγω ηλικίας- πιτσιρικάς. Φυσικά εκτιμά και τις περισπούδαστες συζητήσεις για τον άδικο χαμό των εργαζόμενων στο ημιτελές Dark Star του «Star Wars», τις τσόντες με τραβεστί, το σεξ με πτώμα, την παρενόχληση ενός άλλου πτώματος, την «χιονόμπαλα» όπως λένε μια συγκεκριμένη σεξουαλική πράξη και οι καφρίλες τελειωμό δεν έχουν.

    Ανήκει στην εποχή που οι σκηνοθέτες χρεώνονταν μέχρι το λαιμό για να γυρίσουν την πρώτη τους ταινία. Ευτυχώς για τον Κέβιν Σμιθ, έγινε επιτυχία. Αυτοβιογραφική σε αρκετά μεγάλο βαθμό, αφού και ο ίδιος δούλευε στο συγκεκριμένο μίνι-μάρκετ, ακόμα κι αφότου γύρισε την ταινία. Κρίμα που ο Σμιθ έκανε μόνο άλλη μια αξιόλογη δουλειά («Chasing Amy») και έκτοτε καταναλώνεται σε ανυπόστατα πρότζεκτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

κόσμια παρακαλώ