25 Απριλίου 2014

Oldboy (2013)

Ένα αξιόλογο και τίμιο θριλεράκι δράσης, με τις ανατροπούλες του, το ξυλίκι του, τον έρωτά του, την εκδίκηση και το φαντεζί φινάλε. Χαρακτηρίζω ευτυχές το γεγονός ότι ο Σπάικ Λι (τον συμπαθώ και εκτιμώ), αποφάσισε να φέρει στα μέτρα του το ριμέικ και να μην το μεταφέρει αυτούσιο. 
 

8 σχόλια:

  1. Δυστυχώς, τη στιγμή που θα φέρω στο μυαλό μου το πρωτότυπο, όλα αυτά πάνε στο βρόντο. Η αμερικάνικη βερσιόν είναι για πέταμα.

    Το πρωτότυπο «Oldboy» έτυχε και το είδα το 2004, με το που κυκλοφόρησε δηλαδή στην Ευρώπη, η αρχική υποδοχή του από τους κριτικούς ήταν νωθρή,
    (http://www.athinorama.gr/cinema/movie.aspx?id=1007434, http://www.nytimes.com/2005/03/25/movies/25boy.html?_r=0) κυρίως λόγω των ηθικών διλλημάτων. Παρόλα αυτά όποιος τύχαινε να το δει ξετρελαινόταν από τη δυναμική του. Το «Oldboy» κέρδισε το σημερινό του στάτους (σε Ελλάδα και Ευρώπη) από τους σινεφίλ που το είδαν και διέκριναν το μεγαλείο του, στόμα με στόμα και κυρίως από το DVD (φυσικά κέρδισε και βραβεία νωρίτερα αλλά αυτό περισσότερο το βοήθησε να έρθει στις ευρωπαϊκές αίθουσες και όχι να λάβει καλές κριτικές). Αισθάνομαι τυχερός που όταν το είδα δεν με είχε προϊδεάσει κανείς. Βγήκα από την αίθουσα παραμιλώντας, μη ξέροντας πώς να περιγράψω αυτό το μικρό θρίαμβο που βίωσα.

    Και μια μικρή λεπτομέρεια από το ριμέικ. Ο Σπάικ Λι είθισται να υπογράφει τις ταινίες του έτσι: “A Spike Lee joint”, εδώ χρησιμοποιεί (νομιζω για πρώτη φορά) το τετριμμένο “A Spike Lee film”. Μπορεί να μην σημαίνει και τίποτα, μπορεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. απ' ότι διάβασα το τελικό μοντάζ δεν το ενέκρινε ο ίδιος γιατί ήθελε την ταινία μεγαλύτερη και το στούντιο την έκοψε. γι' αυτό και η αλλαγή, δεν είναι "joint" του για εκείνον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. έχεις κάνει και πάτρα ρε θηρίο; αντιγράφω από τον σλάγκο:

    Τίμιος
    Ορισμός: Χρησιμοποιήθηκε ευρέως από παρέα φοιτητών στην Πάτρα. Σε καμένες περιόδους.

    Παράδειγμα: Τίμιος Κύπριος, από το Αγρίνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι επιρροες απο Πάτρα είναι ξεκάθαρες στη μουσική μου, ειδικά της ψυχεδελικής περιόδου 1999-2001

      Διαγραφή
  4. δεν την ξέρω καλά την ψυχεδελική σκηνή της πάτρας. τι ζειπαί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kathara egyklopaidika ta ofelh apo thn provolh ths tainas opos oti ta Olsen twins exoun kai trith aderfh....
    Epishs o Copley htan gia ton peoulo...
    den palevotan ston rolo tou kakou re....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

κόσμια παρακαλώ