25 Απριλίου 2014

Touch Of Evil (1958)


(«Ο Άρχων Του Τρόμου», «Το Άγγιγμα Του Κακού»)
Το σκοτεινό, επιβλητικό φιλμ νουάρ που κατέστρεψε οριστικά την καριέρα του Όρσον Γουέλς αλλά ταυτόχρονα, συνετέλεσε στον να χτιστεί ο μύθος του. Εξαιρετική ταινία. Από μόνη της η περίφημη εναρκτήρια σεκάνς τριάμισι λεπτών, αρκεί για να σε αφήσει μαλάκα. Με ένα πανέξυπνο σενάριο όπου οι χαρακτήρες συστήνονται στο θεατή πάντα μέσα από κάποιο πρωτότυπο τέχνασμα. Με πλάνα όπου η δράση εκτυλίσσεται στο βάθος, σε δεύτερο χρόνο. Με τη μουσικάρα του Χένρι Μαντσίνι. Με γυναικάρες να κλέβουν τη σκηνή. Τι να συζητάμε τώρα, ο άνθρωπας ήταν έναν αιώνα μπροστά. 


Μαρλέν Ντίτριχ

2 σχόλια:

  1. Και πολύ κουσκούς γύρω από την παραγωγή, όπου του άλλαξε όλο το μοντάζ. Ο Ουέλς έστειλε μια επιστολή 58 σελίδων εξηγώντας επακριβώς τι και γιατί έπρεπε να αλλάξει. Δυστυχώς δεν έζησε αρκετά για να δει το έργο του αποκατεστημένο. Δεν σκηνοθέτησε ποτέ ξανά για τα μεγάλα στούντιο. Η ταινία του εμπορικά ήταν αποτυχημένη στην Αμερική. Η Ευρώπη την δέχτηκε πολύ διαφορετικά αλλά δεν αρκούσε.

    Ο Όρσον Γουέλς αρχικά προσλήφθηκε από την παραγωγή μόνο για να υποδυθεί τον ρόλο του Κουίνλαν. Ο Ίστον (Χέστον) όμως είχε καταλάβει ότι θα σκηνοθετούσε και γι’ αυτό δέχτηκε να πρωταγωνιστήσει. Για να μην δυσαρεστηθεί ο μέγα-σταρ Ίστον, έδωσαν στον Γουέλς την καρέκλα του σκηνοθέτη και ελευθερία να παρέμβει στο σενάριο (παρότι λέγεται ότι η αμοιβή του παρέμεινε ίδια).

    Ο μάνατζερ της Τζάνετ Λι αρχικά απέρριψε τον ρόλο λόγω της χαμηλής αμοιβής, χωρίς να συμβουλευτεί την ηθοποιό. Αυτό το προέβλεψε ο Γουέλς που της έστειλε ένα προσωπικό γράμμα και φυσικά η ηθοποιός δέχτηκε, μάλιστα λέγεται ότι είπε: “να σε σκηνοθετήσει ο Όρσον Γουέλς είναι πιο σημαντικό από κάθε αμοιβή”.

    Και φαντάσου ότι η φιγούρα του νυχτοφύλακα του ξενοδοχείου είχε γυριστεί δύο χρόνια πριν ο Άντονι Πέρκινς υποδυθεί με όμοιο τρόπο τον Νόρμαν Μπέιτς στο «Ψυχώ».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και αν θες να διαβάσεις λίγα παραπάνω για τη συμβολή του Γουέλς ακόμα και στον ήχο και τη μουσική του κινηματογράφου, ρίξε μια ματιά εδώ.
    http://filmsound.org/murch/evil/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

κόσμια παρακαλώ