25 Φεβρουαρίου 2012

Στέλλα (1955)

****
Ύμνος στην ελευθερία της γυναίκας αλλά και του ανθρώπου γενικότερα. Από τις καλύτερες ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου. Η πρώτη κινηματογραφική προσπάθεια του Κακογιάννη που αργότερα έκανε και τον "Ζορμπά". Καταπληκτική η Μελίνα Μερκούρη (επίσης στον πρώτο κινηματογραφικό της ρόλο), χωρίς αυτή θα είχαμε άλλη ταινία. Tο "θρυλικό" φινάλε της πλέον έχει μείνει στην ιστορία.

3 σχόλια:

  1. Κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Έχασε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, από την ταινία "Marty" η οποία την ίδια χρονιά πήρε και το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Στις Κάννες όμως η Μερκούρη γνώρισε τον Ντασέν όπου αργότερα θα παντρευτεί και μαζί θα κάνουν το "Ποτέ Την Κυριακή".
    Αρνητικά σχόλια περιέργως έκανε ο Αριστερός τύπος της εποχής (και όχι μόνο) ενώ επαινέθηκε από τους ξένους κριτικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πρότυπο της γυναικείας απελευθέρωσης, ένα κατηγορώ για την σάπια πατριαρχική κοινωνία και τις εμμονικές παραδοσιακές αξίες, μία ηρωίδα που θα έφτανε στην τραγωδία προκειμένου να μη προδώσει τη τιμή της και όλη της την ουσία. Μία από τις μεγαλύτερες ταινίες του παγκόσμιου σινεμά χωρίς υπερβολή.
      Πώς μ' αρέσει που βρίσκω κι ελληνικές ταινίες εδώ μέσα :)

      Διαγραφή
    2. Προσπαθώ πάρα πολύ να βλέπω ελληνικές ταινίες, δυστυχώς δεν ανταμείβεται αυτή η προσπάθειά μου (εκτός όταν βλέπω ταινίες σαν τη Στέλλα), αλλά συνεχίζω.

      Διαγραφή

κόσμια παρακαλώ