25 Μαΐου 2012

Shame (2011)

***
Ένας μοναχικός άντρας απόλυτα συγχρονισμένος με την εποχή των γρήγορων ρυθμών, της γρήγορης απόλαυσης. Δεν μου αρέσουν η ταινίες που αφήνουν περιθώρια να αποσπαστεί η προσοχή σου, πόσο μάλλον να πιάσεις και τη συζήτηση. Για περαιτέρω ανάλυση διάβασε τα σχόλια.

7 σχόλια:

  1. Πολύς ντόρος έγινε πριν ξεκινήσουν καν οι επίσημες προβολές λόγω της ολικής γύμνιας του Μάικλ Φασμπέντερ, μέσα στον ντόρο και ψίθυροι (που όλο και αυξάνονταν) για το μέγεθος του πουλιού του Φασμπέντερ. Οκ, έχει μεγάλο πουλί, η δική μου ερώτηση είναι, εξυπηρετούσε κάπου αυτό; Έπρεπε ο ήρωας να έχει μεγάλο πουλί ή απλά έγινε "προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού"; Παράδειγμα, ο σκηνοθέτης με τον παραγωγό διαβάζουν το σενάριο, σε μια σκηνή η πρωταγωνίστρια πρέπει να δείξει τα βυζιά της και ο σκηνοθέτης λέει στο παραγωγό: ας πάρουμε μια ηθοποιό με μεγάλα βυζιά για να τα απολαύσουμε κι εμείς και το συνεργείο και ο θεατής. Άλλο παράδειγμα, ο σκηνοθέτης με τον παραγωγό διαβάζουν το σενάριο, σε μια σκηνή η πρωταγωνίστρια πρέπει να δείξει τα βυζιά για να αποσπάσει την προσοχή του θυρωρού και ο σκηνοθέτης λέει στον παραγωγό: ας πάρουμε μια ηθοποιό με μεγάλα βυζιά, θα γίνει πιο πειστικό. Δίνω σημασία σε αυτό διότι συνεχώς ένιωθα να υποβόσκει μια γκέι αισθητική και μια γκέι ηδονοβλεπτική πρόθεση. Πώς γίνεται ένας τέτοιος γαμίκουλας να μην βγάζει καμία βαρβατίλα; Χίλιες φορές προτιμώ να δω μια ταινία για μια κραγμένη αδερφή παρά μια ταινία για την καταπιεσμένη σεξουαλικότητα που έχει βρει λάθος διέξοδο για να εκφραστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχουν και γκέι άνθρωποι στον πλανήτη, πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουμε να νομίζουμε πως είναι "εξαίρεση", για να τίθεται με τέτοιο τρόπο προς συζήτηση αυτό το θέμα. Όχι πως βρήκα γκέι ηδονοβλεπτική πρόθεση, απλά δεν κατάλαβα έννοιες "γαμίκουλας" "βαρβατίλας" για τον συγκεκριμένο χαρακτήρα του έργου και μία γκέι πρόθεση στον ορίζοντα. Επίσης ο ντόρος δεν αφορά την ταινία, τό τί δημιουργούν σχόλια, σκέψεις κριτικών κλπ, που πριν προβληθεί μια ταινία έχει γίνει ολόκληρη ανάλυση, είναι άλλο θέμα, δεν αφορά όμως την ταινία. Αυτό το προκαταβολικό ταμπέλωμα δεν αφορά το σινεμά, του φορτώνεται ενώ δεν θα'πρεπε. Το shame είναι μία από τις καλύτερες ταινίες που έχουν γυριστεί. Σύγχρονη, κλειστοφοβική, αδιέξοδη, σκληρή και μιλάει για την προβληματική σεξουαλικότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Και μη μου πεις πως ο πρωταγωνιατής δεν αντικατοπτρίζει ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων εκεί έξω γιατί θα βάλω τα γέλια. Επίσης ένα γυμνό σώμα εμπεριέχεται στην έννοια της σεξουαλικότητας. Δεν κατάλαβα ξανά τα σχόλιά σου για παραγωγούς και σκηνοθέτες και στήθη. Τα βρήκα άστοχα. Δεν υπήρξαν άχρηστες σκηνές, δεν υπήρξε καμία υπερβολή. Και πολλά άλλα αλλά τώρα αυτά μου βγαίνουν. Και δεν κατάλαβα αν σ' άρεσε τελικά το φιλμ. Ειλικρινά! :p Αφήνω και χαμόγελο για να μη νομίζεις ότι φωνάζω. Χαχα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την περίμενα αυτή την αντίδραση, ευτυχώς ήρθε από εσένα και τη θεωρώ καλοπροαίρετη. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω όσο καλύτερα μπορώ.

      Υπάρχουν γκέι άνθρωποι στον πλανήτη και δεν αποτελούν εξαίρεση, ούτε εγώ φυσικά το βλέπω έτσι. Όπως έγραψα, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να δω ακόμα και γκέι εξτραβαγκάνζα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μου άρεσε. Σχολιάζω την γκέι αισθητική (ΟΧΙ τους γκέι), δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είναι του γούστου μου. Δεν μπορώ να κατηγορηθώ για αυτό, και τα πορτοκάλια δεν είναι του γούστου μου, δέχομαι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τα τρώνε αλλά αυτός δεν είναι λόγος να τα φάω κι εγώ.

      Για τους χαρακτηρισμούς "γαμίκουλας" και "βαρβατίλα" παρότι δεν υπάρχει λόγος να αναλύσω παραπάνω, θα το κάνω. Ο χαρακτήρας στην ταινία, είναι ένας τύπος ο οποίος πηδάει ότι κινείτε, κάθε μέρα είναι με διαφορετική γυναίκα, αυτό το ονομάζω "γαμίκουλας". Ένας τέτοιος τύπος -τουλάχιστον αυτοί που έχω γνωρίσει εγώ- εκπέμπουν την αρσενικότητά τους, αυτό το ονομάζω "βαρβατίλα". Αυτή τη βαρβατίλα λοιπόν δεν την είδα στον χαρακτήρα της ταινίας και με ξένισε. Γι’ αυτό ρωτάω «Πώς γίνεται ένας τέτοιος γαμίκουλας να μην βγάζει καμία βαρβατίλα;».

      Τώρα για το «ντόρο» θα συμφωνήσω, απλά έπρεπε να το σχολιάσω διότι όντως έγινε ντόρος και δεν χρειαζόταν. Το "Shame" μου άρεσε αλλά δεν το θεωρώ εξαιρετικό, ούτε θεωρώ ότι η σεξουαλικότητα του σύγχρονου ανθρώπου, στην Ελλάδα τουλάχιστον, αντιπροσωπεύεται από αυτή την ταινία (πραγματικά ξέρεις πολλούς άντρες στην Ελλάδα που κάνουν αυτή τη ζωή;). Αντιθέτως μου φάνηκε ρηχή και εύκολη αλλά αυτή είναι η δική μου γνώμη και δεν χρειάζεται να συμφωνήσει κάποιος άλλος, γι' αυτό άλλωστε γράφω σε ένα προσωπικό μπλογκ και όχι σε κάποιο μέσο.

      Τέλος, για τη γυμνή σκηνή του Φασμπέντερ, απλά προσπάθησα να εξηγήσω ότι οτιδήποτε δείχνεις στο σινεμά έχει την δική του αξία. Ανοίγω παρένθεση, ο Λιντς δείχνει άσχετα πράγματα στις ταινίες-αινίγματά του με αποτέλεσμα να μπερδεύει ηθελημένα τον θεατή, κλείνω παρένθεση. Για παράδειγμα, όταν δείξεις ένα πράσινο φωτιστικό να αναβοσβήνει, κάπου πρέπει να βοηθάει στην εξέλιξη της υπόθεσης (εκτός αν το κάνεις για λόγους ατμόσφαιρας που κι εκεί βοηθάει την ταινία αλλά πιθανών όχι την υπόθεση). Προφανώς αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Εκεί είναι που έρχομαι και λέω ότι εάν κάνεις κάτι τυχαία, δεν θα σε πάρω για σοβαρό σκηνοθέτη, ούτε την ταινία σου. Αν όμως το κάνεις εσκεμμένα, κάτι πρέπει να σημαίνει. Επειδή θεωρώ τον Μακουίν και την ταινία του σοβαρή, δεν μπορώ εύκολα να δεχτώ ότι ΈΤΥΧΕ ο πρωταγωνιστής του να έχει μεγάλο πουλί, ΈΤΥΧΕ να θέλει να δείξει ολόγυμνο τον πρωταγωνιστή του στην πρώτη σκηνή και ΈΤΥΧΕ να μην υπολογίσει το ντόρο που θα επακολουθούσε. Άρα, ή το έκανε με ηδονοβλεπτική διάθεση (δική του, των θεατών, δεν με ενδιαφέρει) ή το έκανε για να …το συζητάμε εμείς τώρα.

      Ουφ… τελείωσα … (μεγάλο χαμόγελο)

      Διαγραφή
    2. Τώρα κατάλαβα καλύτερα το σκεπτικό σου. ;)
      Διαφωνώ για το γυμνό, τουλάχιστον σε μένα δεν έπιασε τίποτα απ' αυτά, μου ήταν αδιάφορος ο Φασμπίντερ ως ηθοποιός, είχα "χαθεί" στον χαρακτήρα του, τί μ'ένοιαζαν τα προσόντα του;! Δε νομίζω πως ο Στιβ Μακ Κουίν ανήκει στην κατηγορία των σκηνοθετών που θέλει να φτιάχνει ταινίες για να προκαλεί ντόρο, το γυμνό στην πρώτη σκηνή ήταν γιατί η ταινία μιλάει για την σεξουαλικότητα χωρίς "παραβάν". Ήταν απλός ο λόγος. Για τον συγκεκριμένο σκηνοθέτη και την συγκεκριμένη ταινία, δε θεωρώ πως υπάρχει τέτοιο θέμα, το βρίσκω από την αρχή λάθος σαν σκεπτικό.

      Όχι κακής χροιάς απόψεις, έρχομαι με χαμόγελο ντε! Και επίσης έχω μείνει πίσω στους σχολιασμούς μου εδώ αλλά φταίει το διάβασμα και η εξεταστική, θα επιστρέψω δυναμικά τέλος Ιούνη lol

      Καληνύχτες! :)

      Διαγραφή
  3. Ωραια ταινια αλλα ηθελα λιγο παραπανω ανωμαλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

κόσμια παρακαλώ