16 Ιανουαρίου 2013

2001: A Space Odyssey (1968)


****
(«Η
Οδύσσεια του Διαστήματος»)
Θρίλερ επιστημονική φαντασίας. Ελάχιστοι διάλογοι (οι περισσότεροι ανούσιοι) και μακρόσυρτα πλάνα. Αν εξαιρέσεις το τελευταίο μέρος της, η ταινία μετά από 45 χρόνια δεν έχει γεράσει (ούτε η εικόνα της ούτε τα εφέ της), για να είμαι πιο ακριβής, έχει γεράσει πολύ όμορφα.


6 σχόλια:

  1. Ο Κιούμπρικ ασφάλισε την ταινία του για την περίπτωση που ανακαλυφθεί εξωγήινη ζωή πριν την τελειώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η μουσική παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ταινίας. Εξαιρετικός δε, είναι ο ηχητικός σχεδιασμός (sound design) που άνοιξε το δρόμο στον σύγχρονο κινηματογράφο, για το πώς να χρησιμοποιεί τον ήχο (ή τη σιωπή).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο άνθρωπος πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στο φεγγάρι το 1969, τα προηγούμενα χρόνια επικρατούσε ένα χάος περί του τι θα ανακαλύψουν στα διαστημικά τους ταξίδια. Ο Κιούμπρικ θέλησε να το εκμεταλλευτεί αυτό για να δώσει τη δική του θεώρηση των πραγμάτων. Τι θα γίνει όταν η μηχανή ξεπεράσει τον άνθρωπο; Πως θα συμπεριφερθεί ο άνθρωπος αντιμετωπίζοντας το άπειρο του διαστήματος; Τι θα γίνει αν βρεθεί μια άλλη μορφή ζωής; Μήπως αυτό σηματοδοτήσει μια εξελικτική διαδικασία του ανθρωπίνου γένους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ==========ΣΠΟΪΛΕΡ=============
    Τι είναι ο μονόλιθος που εμφανίζεται συνέχεια; Είναι ένα τυχαίο γεγονός (ή μια ανώτερη δύναμη) που αλλάζει την πορεία της ζωής. Την πρώτη φορά που εμφανίζεται, δίνει στον πίθηκο το πρώτο του εργαλείο και αυτός εξελίσσεται στον άνθρωπο που γνωρίζουμε. Την τελευταία φορά ο άνθρωπος πεθαίνει και μέσα από την αιωνιότητα εμφανίζεται ένα μωρό, μια νέα μορφή ζωής και κλείνει ο κύκλος της ανθρωπότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Proskhno to megaleio tou Kubrick!Ntrepomai pou to leo alla thn tainia thn eida gia proth fora perysi(h monh pou mou menei pleon na do einai to Citizen Kane)...kai epatha shock!O typos htan kamia 78 ekatomyria xronia mprosta apo thn epoxh tou...theos.
    Epishs epivaletai h provolh ths se blu-ray...kaigontai matia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

κόσμια παρακαλώ