7 Οκτωβρίου 2013

Caligula (1979)



***
Caligola»)
Ιστορική τσόντα τρόμου, με ονειρεμένο πρωταγωνιστικό καστ (Μάλκολμ ΜακΝτάουελ, Πίτερ Ο’Τουλ, Έλεν Μίρεν, Τζον Γκίλγκουντ) με Τιντο Μπρας σκηνοθέτη, Γκορ Βιντάλ σεναριογράφο και αιθέριες υπάρξεις από τον κόσμο του
Penthouse που επιβάλουν την παρουσία τους. Πάμπολλες καλοστημένες και ευφάνταστες σκηνές με πολύ πλούσια σκηνικά και κοστούμια (όποτε τα φοράνε), το πιο ακριβό ανεξάρτητο φιλμ της εποχής του. Και χωρίς να στο πει κάποιος, καταλαβαίνεις ότι άλλη ταινία γυρίσανε και άλλη ταινία έβγαλε ο πάγκος του μοντάζ. Πιο καλτ δεν πάει.

1 σχόλιο:

  1. Τα αρνητικά του, όντως έχει ερωτικές σκηνές που δεν κολλάνε με τίποτα. Παρότι σαδιστικό και φετιχιστικό, δεν προκαλεί (γιατί εκεί αποσκοπεί) όσο κάποια προγενέστερά του (π.χ. «Salo», «Night Porter»). Απέφυγε σκηνές γραφικής βίας αλλά όχι σκηνές σκληρού πορνό, με αποτέλεσμα να μπαλατζάρει προς το ερωτικό και να χάσει τις ισορροπίες. Ο Μπομπ Γκουτσιόνε, ιδρυτής του περιοδικού Penthouse, χρηματοδότησε την ταινία και αποφάσισε να την κάνει λίγο πιο “σεξουαλική” για να εξασφαλίσει τα εισιτήρια. Ο Βιντάλ (σεναριογράφος), απαίτησε να αφαιρεθεί το όνομά του από τους τίτλους της ταινίας όπως και ο Μπρας αλλά όχι λόγω του πορνογραφικού περιεχομένου που πρόσθεσε ο Γκουτσιόνε αλλά για άλλους λόγους. Ο πρώτος γιατί θεώρησε ότι ο Μπρας και ο ΜακΝτάουελ έχουν μια εντελώς διαφορετική οπτική για το σενάριο από τη δική του, ο δεύτερος γιατί ο Γκουτσιόνε δεν τον άφησε να είναι παρόν κατά τη διάρκεια του μοντάζ (ή τουλάχιστον έτσι φημολογείται), κι οι δύο δηλαδή πολύ πριν δουν το τελικό αποτέλεσμα. Αντιθέτως ο ΜακΝτάουελ αποφάσισε να στηρίξει την ταινία δηλώνοντας: “Είμαι περήφανος για τη δουλειά μου, δεν τίθεται ερώτημα”. Τον ρόλο της Ντρουσίλα αρχικά είχε κερδίσει η Μαρία Σνάιντερ από την Ιζαμπέλα Ατζανί, όμως πολύ νωρίς τα παράτησε όταν είδε το κοστούμι που επρόκειτο να φορέσει. Μετά από πρόταση του Μπρας, τον ρόλο πήρε η Τερέζα Αν Σαβόι. Προφανώς ήταν η πρώτη πορνογραφική ταινία όπου αναγνωρίσιμοι ηθοποιοί λάμβαναν μέρος (οι περισσότεροι δήλωσαν άγνοια).

    Τους πήρε περίπου 4 χρόνια να την ολοκληρώσουν.

    Ένα καλός σύνδεσμος για περισσότερες λεπτομέρειες.
    http://caligula.org/pets.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

κόσμια παρακαλώ