14 Δεκεμβρίου 2013

Assassin(s) (1997)

(«Οι Δολοφόνοι»)
Αμέσως μετά την επιτυχία του «Μίσους» ο Ματιέ Κασοβίτς προτιμά να μην επαναλάβει τον εαυτό του. Γυρίζει μια σκληρή ιστορία ωμής βίας με ήρωες έναν γερασμένο δολοφόνο και τον μαθητευόμενό του. Καθόλη τη διάρκεια μια αναμμένη τηλεόραση συνοδεύει την κάθε τους απόφαση. 


Μια σκληρή ιστορία ωμής βίας

2 σχόλια:

  1. Έψαχνα χρόνια να τη δω και πραγματικά την χάρηκα παρότι είδα μια πολύ κακή κόπια. Για προσωπικούς λόγους της βάζω 4* και την τοποθετώ συνειρμικά δίπλα στο «Αχ και να γινόμουν γκάνγκστερ!» (http://cinetwts.blogspot.gr/2013/04/jai-toujours-reve-detre-un-gangster-2007.html). Είναι αρκετά δύσκολο να τη δεις, γιατί δεν έχει κυκλοφορήσει ευρέως σε DVD και στον κινηματογράφο είχε αρκετά περιορισμένη διανομή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα νάιντις είχαν ένα ξέσπασμα αληθοφανούς βίας και καφρίλας που την πέταγαν στα μούτρα του θεατή, μόνο την ίδια χρονιά γυρίστηκαν τα: Funny Games, The Bucher Boy, Dobermann, Hanna-Bi. Με αυτή την ωμότητα ξεκινάει και το Assassin(s) αλλά τελειώνει με μια μαύρη και καταθλιπτική προοπτική. Και μέσα σε όλα αυτά, τον τρίτο πρωταγωνιστικό ρόλο τον έχει η πάντα παρούσα τηλεόραση. Ο Κασοβίτς δεν εστιάζει μόνο στη βία των τηλεοπτικών εκπομπών αλλά και στην ανοησία που έχει εισβάλει μέσω της τηλεόρασης στη ζωή μας. Κυρίως όμως, κριτικάρει τη βιαιότητα της συνεχόμενα αναμμένης τηλεόρασης. Εξάλλου δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι ο ήρωας αναγνωρίζει τον εαυτό του σαν δολοφόνο -και σοκάρεται από την εικόνα, μόνο όταν βλέπει την αντανάκλασή του στο τζάμι του αυτοκινήτου (εκπληκτική σκηνή). Παρεμπίπτοντος, χρησιμοποιεί όλο το διαφημιστικό της Nike (http://www.youtube.com/watch?v=YiWNTrCSIQ4) που έπαιζε στην τηλεόραση τότε, σκηνοθετημένο από τον Ινδό Ταρσέμ Σινγκ («The Fall», «The Cell»), τον ντετέκτιβ Κολόμπο, ένα χαζο-βιντεο-γκέιμ Virtua Cop και διάφορες σκηνές από κινηματογραφικές ταινίες ή βιντεοκαφρίλες. Πέντε χρόνια νωρίτερα, είχε κάνει μια μικρού μήκους με το ίδιο θέμα. http://www.dailymotion.com/video/x7n140_mathieu-kassovitz-assassins_shortfilms

    ΑπάντησηΔιαγραφή

κόσμια παρακαλώ