29 Απριλίου 2014

Burnt By The Sun (1994)



(«Ψεύτης Ήλιος», «Utomlyonnye Solntsem», «Soleil trompeur»)
Πολιτικό, δράμα εποχής. Μια καλοκαιρινή μέρα στο εξοχικό του Στρατηγού Κοτόφ, στην σταλινική Ρωσία του 1936. Εκπληκτικές αισθητικά σκηνές, ράθυμοι ρυθμοί, τσεχοφικοί χαρακτήρες και η αναμενόμενη σύγκρουση που θα φανερώσει τα πρόσωπα κάτω από τα προσωπεία. Του οφείλω και δεύτερη προβολή. 


Την ίδια χρονιά που ο «Forest Gump» πήρε όλα τα Όσκαρ, 
αυτό της ξενόγλωσσης το πήρε ετούτο το διαμαντάκι.
Aυτή η σκηνή θα μείνει για πάντα μαζί μου


1 σχόλιο:

  1. Τα θολά χρώματα ανέκαθεν με μιζέριαζαν, αυτή τη φορά το ξεπέρασα, μπήκα μέσα στην ιστορία και την ευχαριστήθηκα, με γέμισε συναισθήματα.

    Ο “ήλιος” αντιπροσωπεύει την Επανάσταση του 1917. Σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, οι υποστηριχτές της επανάστασης, αυτοί που αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους, βρέθηκαν να στηρίζουν ένα απολυταρχικό καθεστώς. Αυτό το καθεστώς είναι που θα “κάψει” τα όνειρά τους, θα εξαλείψει τα ιδανικά τους και σταδιακά θα τους αφαιρέσει και την ελευθερία τους. Αυτός είναι ο “ψεύτης” ήλιος, ο ήλιος που καίει το παρελθόν και το μέλλον. Το στραπατσαρισμένο όνειρο. Βέβαια ο Ριζοσπάστης διαφωνεί: “Ο «κακός» Στάλιν, ο οποίος από νωρίς είχε βάλει το «αόρατο» και «κακό» χέρι του και είχε σημαδέψει το παρόν και το μέλλον της οικογένειας, θα φέρει την οικογενειακή καταστροφή, όπως «έφερε» και την καταστροφή της χώρας. Ο «Ψεύτης Ηλιος», η «ψεύτικη επανάσταση» δηλαδή, είναι αυτό που καταγγέλλει ο Μιχάλκοφ”. Και ίσως να έχει δίκιο αφού ο Μιχάλκοφ (αδελφός του ρώσου σκηνοθέτη Αντρέι Κοντσαλόφσκι) αργότερα δήλωσε υποστηρικτής της τσαρικής επιστροφής. Όπως και να έχει, εγώ θα επιμείνω στην δική μου ανάγνωση, αυτή που με έκανε να συγκινηθώ, να γελάσω, να θυμώσω και να κλάψω.

    Η σκηνή που ο Στρατηγός Κοτόφ πάει βαρκάδα την κορούλα του και της λέει ότι τα δικά του πόδια είναι σκληρά και ροζιασμένα ώστε τα δικά της να είναι μαλακά και να μείνουν μαλακά. Γιατί αυτοί φρόντισαν να μην της λείψουν ποτέ παπούτσια, να μην πατήσει ποτέ σε άστρωτο δρόμο, αυτή η σκηνή θα μείνει για πάντα μαζί μου.
    https://www.youtube.com/watch?v=4Q26VTTYmhs

    Και να μην ξεχάσω την μαγική μουσική της ταινίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

κόσμια παρακαλώ