8 Απριλίου 2014

Crumb (1994)


Ένα τολμηρό ντοκιμαντέρ για τον σκιτσογράφο Ρόμπερτ Κραμπ. Τα σκίτσα του, είναι μια ευθεία επίθεση στο ευπρεπές γούστο, μια κατάμαυρη σάτιρα που κυνικά ξεμπροστιάζει το υποσυνείδητο της αμερικανικής κοινωνίας (αλλά και το δικό του). Η μεγάλη επιτυχία όμως του σκηνοθέτη Τέρι Ζουίγκοφ είναι η διείσδυσή του στην προσωπική ζωή του Κραμπ. 



2 σχόλια:

  1. Ο Κραμπ ως καλλιτέχνης είχε κατηγορηθεί σαν μισογύνης και μισάνθρωπος, ίσως και να είναι, όχι όμως με τη συμβατική μορφή. Συμμετέχει σε αυτό το ντοκιμαντέρ για χάρη του φίλου του Ζουίγκοφ, στο παρελθόν έχει απορρίψει πολλές φορές προτάσεις προβολής με μεγάλα χρηματικά ποσά, απλώς γιατί δεν τον ενδιέφεραν και διότι δεν ήθελε ποτέ να «επιπλεύσει» σαν καλλιτέχνης, προτιμούσε να κινείτε σε λιγότερο γνωστά ρεύματα. Άφησε την κάμερα να καταγράψει τη ζωή του, την καθημερινότητά του αλλά και αυτή της οικογένειά του, με απόλυτη ειλικρίνεια, χωρίς αιδώ. Φανερώνει τη χειρότερη πλευρά του, αυτή που οποιοσδήποτε άλλος θα προσπαθούσε να αποσιωπήσει, την κάνει βορά για τα θηρία, κι όμως δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Το κάνει χωρίς να προσβάλει, ή να επιδεικνύεται, ως φυσικό επακόλουθο της καθημερινότητάς του. Μιλάμε για τρομερό ψυχικό σθένος ή απόλυτη αφασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το φιλμ «παρουσιάζεται» (presented by) από τον Ντέιβιντ Λιντς, παρότι δεν είχε καμία ανάμειξη σε αυτό. Του ζήτησε ο Ζουίγκοφ αν ήθελε να βοηθήσει αλλά ήταν απασχολημένος εκείνο τον καιρό, δέχτηκε όμως να χρησιμοποιηθεί το όνομά του για την προώθηση του φιλμ.

    Ο σκηνοθέτης όταν ακόμα έψαχνε χρηματοδότηση, συνάντησε τον Τέρι Γκίλιαμ ο οποίος παλιότερα είχε συνεργαστεί με τον Κραμπ. Λέγεται ότι του ζήτησε οικονομική βοήθεια και τότε ο Γκίλιαμ έβγαλε ένα κέρμα από τη τσέπη του, του το έδωσε και έφυγε.

    Για πολλά χρόνια υπήρχε μια φήμη ότι ο σκηνοθέτης έπεισε τον Κραμπ να συνεργαστεί απειλώντας τον ότι θα αυτοκτονούσε. Κάποια στιγμή, ο εμπνευστής αυτής της φήμης, ο Ρότζερ Ίμπερτ (πασίγνωστος κριτικός κινηματογράφου) το διέψευσε λέγοντας «ίσως όμως είναι αλήθεια ότι η ζωή του Ζουίγκοφ σώθηκε κάνοντας αυτή την ταινία».

    Λίγο πριν την επίσημη προβολή της ταινίας, ο αδερφός του Ρόμπερτ Κραμπ, ο Τσαρλς (ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στην ταινία) αυτοκτόνησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

κόσμια παρακαλώ