4 Οκτωβρίου 2013

Οι Βοσκοί (1967)



****1/2
Thanos And Despina», «The Shepherds Of Calamity», «Les Pâtres Du Désordre»)
Σκληρή, ρεαλιστική -αλλά όχι μίζερη- απεικόνιση της ζωής στο κεφαλοχώρι του ‘60. Ωμές εικόνες, μαύρο χιούμορ, στοιχεία
horror, δεισιδαιμονίες, αναρχο-σουρεάλα του κερατά (λογοκρίθηκε επί χούντας). Πήρα τεράστια χαρά που ανακάλυψα μια ελληνική ταινία γυρισμένη σχεδόν πενήντα χρόνια πριν, τόσο αντισυμβατική κι έξω από τα ελληνικά –κινηματογραφικά- δεδομένα.

3 σχόλια:

  1. Μου την πρότειναν σαν μια από τις ελληνικές ταινίες που ξεχωρίζουν, έκανα περίπου ένα χρόνο να τη βρω, είχαν δίκιο, είναι από τις καλύτερες. Ο Νίκος Παπατάκης πρόλαβε να γυρίσει πέντε ταινίες, έχω δει και τη «Φωτογραφία» (http://cinetwts.blogspot.gr/2012/03/1987.html), δεν ξέρω πόσο καιρό θα μου πάρει να βρω και τις άλλες τρεις γαλλικές που είχε γυρίσει αλλά μόλις απέκτησαν προτεραιότητα στη λίστα μου. Έμαθα ότι κάποια γαλλική εταιρεία επανέκδωσε τη «Φωτογραφία» σε DVD, ίσως σύντομα βγάλουν και τις υπόλοιπες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από το sansimera.gr, “Η μοναδική κινηματογραφική δημιουργία του «άγιου» (όπως τον απεκάλεσε ο Σαρτρ) συγγραφέα-εγκληματία λογοκρίθηκε και δεν προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες, παρά μόνον το 1975”.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να ενημερώσω, για όσους δεν γνωρίζουν, ότι αυτές τις μέρες η Ταινιοθήκη της Ελλάδος έχει αφιέρωμα στον αείμνηστο Παπατάκη. Το πρόγραμμα των προβολών, εδώ: http://papatakis.tainiothiki.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

κόσμια παρακαλώ