3 Απριλίου 2014

Dead Of Night (1945)



Μάντεψε Ποιον Θα Σκοτώσουν Απόψε»)
Θρίλερ τρόμου της ασπρόμαυρης εποχής. Απολαυστικό δίωρο με χαλαρές υπερφυσικές ιστοριούλες “γύρω από τη φωτιά”. Όλες οι ιστορίες έχουν ενδιαφέρον, σασπένς, κάποιες και χιούμορ, με αυτή που πρωταγωνιστεί ο Μάικλ Ρεντγκρέιβ να ξεχωρίζει. Η σκηνή του φινάλε είναι αριστουργηματική και ο κύριος λόγος της τόσο υψηλής βαθμολογίας μου. 



“Life is but a dream, within a dream.” William Shakespeare


2 σχόλια:

  1. Το παρακάτω σχόλιο, μπορεί να εμπεριέχει σπόιλερ.
    Την τελική σκηνή την αντιγράφουν ακόμα και σήμερα. Αναμιγνύει τις φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες με ανατριχιαστικό ρυθμό και καταλήγει στην πολυσυζητημένη λούπα. Άριστο. Αν δεν υπήρχαν οι ταινίες του Χίτσκοκ, θα μιλάγαμε για “διαμάντι” άνευ προηγουμένου. Κάτι τέτοιο θα έκανε ο Κρίστοφερ Νόλαν αν ζούσε το ’45.
    Εντωμεταξύ, το υπερφυσικό στοιχείο υπάρχει στην ιστορία τόσο όσο, ώστε να δίνει ενδιαφέρον και να ζωντανεύει την "κόντρα" της λογικής ενάντια στην προκατάληψη.
    Επίσης, θεωρείται το πρώτο ανθολόγιο τρόμου όπου διαφορετικοί σκηνοθέτες ετοιμάζουν ο καθένας την ιστορία του. Φυσικά ξεχωρίζει η ερμηνεία του Μάικλ Ρεντγκρέιβ και η ιστορία όπου υποδύεται τον ψυχοπαθή εγγαστρίμυθο που σκηνοθέτησε ο Αλμπέρτο Καβαλκάντι. Την είχανε ξεχωρίσει ήδη οι κριτικούς της εποχής της.

    Ελαττώματα του φιλμ, οι θεατράλε ερμηνείες που κτυπάνε στο μάτι και η απότομη εναλλαγή ρυθμού όταν ο ένας σκηνοθέτης παραδίδει την σκυτάλη στον επόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και κάποιες ενδιαφέρουσες περιφερειακές πληροφορίες, ο Μάρτιν Σκορτσέζε έχει συμπεριλάβει το στη λίστα του με τις 11 πιο τρομακτικές ταινίες τρόμου όλων των εποχών.
    Ο σκηνοθέτης/σεναριογράφος Κρίστοφερ Σμιθ εμπνεύστηκε την ταινία του «Triangle» από τη κυκλική φύση του «Dead Of Night».
    http://cinetwts.blogspot.gr/2013/11/triangle-2009.html
    Μέχρι κι ο μεγάλος Χίτσκοκ επηρεάστηκε. Στο «Ψυχώ» μετέφερε την σκηνή όπου ο ψυχίατρος εξηγεί επιστημονικά την περίπτωση του σχιζοφρενή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

κόσμια παρακαλώ